Mandje is leeg
Blokzeep?! Waarom & hoe te gebruiken?
Vroeger was het heel normaal om jezelf met een blok zeep te wassen, maar tegenwoordig gebruikt bijna iedereen vloeibare zeep uit plastic flessen. Dat zorgt voor heel wat flessen zeep die worden verbruikt. Wereldwijd gaat het om zo’n 16 tot 24 miljard plastic flessen per jaar, waarvan een groot deel op de afvalberg belandt of in de natuur terechtkomt.
Is blokzeep minder hygiënisch?
Vaak wordt gedacht dat blokzeep minder hygiënisch is dan vloeibare zeep. Dit is echter niet waar, mits je de blokzeep op de juiste manier gebruikt. Een veelvoorkomend misverstand is dat bacteriën beter kunnen groeien op blokzeep, omdat deze nat blijft tussen gebruik en in contact komt met verschillende handen. Studies tonen echter aan dat hoewel bacteriën zich op het oppervlak van blokzeep kunnen ophopen, ze niet gemakkelijk worden overgedragen tijdens het wassen. Bij het wrijven van de zeep met water worden bacteriën die zich eventueel op het oppervlak hebben gevormd, eenvoudig weggespoeld. 3 hygiënetips:
1. Blokzeep goed laten drogen: Om bacteriegroei te minimaliseren, plaats je de zeep op een goed doorlatend zeepbakje zodat deze tussen gebruik kan drogen.
2. Eigen zeep gebruiken: Voor extra hygiëne kan elk gezinslid of elke gebruiker zijn eigen blokzeep gebruiken, vooral in gedeelde ruimtes.
3. Zeepbakje regelmatig schoonmaken: Dit helpt om het hygiënisch te houden en voorkomt ophoping van vocht.
Geen schadelijke stoffen in onze blokzeep
Blokzeep bevat meestal minder ingrediënten dan douchegel. Bovendien hebben vaste zepen doorgaans geen conserveermiddelen nodig, waardoor ze vrij zijn van parabenen en andere schadelijke stoffen. Vloeibare zepen bevatten vaak chemische toevoegingen om schimmelgroei te voorkomen. Een blokzeep droogt vanzelf weer op en krijgt daardoor geen kans om schimmels te ontwikkelen. Daarnaast is het gemakkelijker om een blokzeep hypoallergeen te maken.
Hoe gebruik je nou een blokzeep?
Het gebruik van blokzeep is eenvoudig, maar er zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je er het meeste uit haalt, zowel op hygiënisch als duurzaam vlak. Volg deze stappen:
1. Handen natmaken
Maak je handen nat onder stromend water. Het is belangrijk dat je handen goed vochtig zijn, zodat de zeep makkelijker schuimt.
2. Zeep opschuimen
• Direct op de handen: Wrijf de natte blokzeep tussen je handen totdat er schuim ontstaat. Dit duurt meestal maar een paar seconden. Zodra er voldoende schuim is, kun je de zeep neerleggen en doorgaan met het inzepen van je handen.
• Gebruik een washandje of spons: Je kunt de zeep ook over een nat washandje of spons wrijven. Dit is vooral handig voor lichaamsreiniging onder de douche, omdat het helpt een schuimlaag te creëren.
3. Inzepen
Wrijf je handen of lichaam grondig in met het schuim. Besteed minstens 20 seconden aan het schoonmaken van je handen, net zoals je dat zou doen met vloeibare zeep. Zorg ervoor dat je alle delen goed reinigt.
4. Droog de zeep goed na gebruik
Dit is een van de belangrijkste tips om je blokzeep hygiënisch en duurzaam te houden:
• Plaats de blokzeep op een zeepbakje met drainage of op een rooster waar lucht bij kan. Dit zorgt ervoor dat de zeep goed kan drogen tussen gebruik. Een zeep die in water blijft liggen, kan zacht en slijmerig worden, en bacteriën kunnen zich op een vochtige zeep sneller ophopen.
• Vermijd dat de zeep in plassen water blijft liggen, zodat deze langer meegaat en niet sneller smelt.
Zeepresten gebruiken
Wanneer je blokzeep bijna op is en alleen nog kleine stukjes overblijven, kun je deze restjes samenvoegen door ze op een nieuwe blokzeep te plakken (wanneer beide nat zijn). Je kunt de restjes ook in een washandje of zeepzakje doen om ze alsnog te gebruiken, zo heb je geen verspilling.